Tudom, rengeteg mézeskalács-recept létezik, mindenki másra esküszik. Én azért leírok egy receptet, ami tuti siker, finom és puha mézeskalács lesz belőle. És elkészíteni is egyszerű.
Ami fontos: nem szabad vékonyra kinyújtani, mert akkor ropi lesz belőle.:-) És a tepsit nem kell kivajazni, mielőtt a tészta belekerül!
Szóval, a hozzávalók:
- 1 kg méz
- 2 kg liszt
- 40 dkg RÁMA
- 40 dkg porcukor
- 4 teáskanál szódabikarbóna
- 4 tojás
- 8 tojássárgája
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
A mézet fel kell melegíteni, felolvasztani benne a margarint, hozzákeverni a porcukrot és a fűszerkeveréket. A lisztbe belekeverni a szódabikarbónát, a négy egész tojást, a nyolc tojás sárgáját és a mézes-vajas keveréket. Az egészet össze kell gyúrni (ilyenkor még nagyon ragad, nem kell meglepődni) és egy éjszakára a hűtőbe tenni.
Miután - nem túl vastagra - kinyújtottuk és kiszagattuk, lehet díszíteni mazsolával, dióval, apró cukorral, kinek mi jut még eszébe, és kb. 15-20 percre kell betenni a sütőbe kb. 180 fokra. Jó sokáig eláll.
Én péntekre ennek a dupláját készítettem el, mert az oviban közös mézeskalács-sütés volt.
Lett 16 db tojásfehérjém. Ha valakinek van ötlete, mit kezdjek vele, írjon. De ne azt, hogy süssek belőle habcsókot!